Norges vakre nasjonalparker

b119c57d441b04c85358e3e95626d67bNorge har i dag til sammen 36 forskjellige naturvernområder. Mange av disse befinner seg nord for Trondheim, men også sydpå finner man store områder som er avsett for forsiktig ferdsel og vakre naturopplevelser. Dette er en viktig investering i framtidig næringsvirksomhet. Samtidig som de store byene i Europa fortsetter å vokse, øker nemlig også savnet etter ren natur og naturopplevelser. Som mange sikkert alt her merket, trekker Norge til seg turister fra hele verden. Spesielt kommer mange fra de tyske storbyene, nettopp for å oppleve den freden og roen, samt allemannsretten, som Norge kan by på.

Lahko ble åpnet i 2013

Det siste bidraget til Norges store samlinger av nasjonalparker kom i 2013, da friluftsministeren Bård Vegard Solhjell åpnet nasjonalparken Lahko. Parken ligger i Nordland Fylke, i den sydlige delen av Sundfjordfjellet. Lahko er del av det som tradisjonelt er regnet som lulesamisk område, og derav har parken også et samisk navn.

Det som er fellesnevneren for Lahko og de andre norske nasjonalparkene er at man har plukket ut de mer naturskjønne og ville områdene, som spesielt verneverdige. Det å vandre i Lahko er en stor opplevelse. Hele området er dekket av spektakulære karstformer, fra små riller til store karstsprekker og sjakter. Disse er blitt utformet av isen som en gang høvlet over dette nordlige landskapet, og vannet som så gravde seg gjennom de mykere steinlagene. På grunn av den spesielle geologien, forsvinner mange vassdrag til dels under bakken, før de dukker opp igjen på andre steder.

Området inviterer derfor til stor friluftsbruk, året igjennom. Aktiviteter som jakt, fiske og turgåing er det vanligste bruksområdene, som også fortsetter å være tillat i nasjonalparken. For denne bruken har området to sentrale parkeringsplasser, og turistforeningen har merkede stier og flere hytter som man kan leie. Området er utover dette vernet mot tekniske inngrep.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *